Hírek

Az RST szeminárium az előadók szemével

2019.09.05
Augusztus végén egy nap csak a futás iránt érdeklődőké volt angyalföldi termünkben. Az első RST szeminárium tapasztalatait osztják meg az előadók.

 

Augusztus utolsó szombatján a futás szerelmesei szállták meg a Thor Gym Angyalföld termét. Volt, akinek a szakmája, volt akinek a hobbyja és olyan is akadt, aki edzőként érezte fontosnak, hogy mélyebben belelásson szakemberek által a futással kapcsolatos tudásanyagnak. Mind elméleti, mind pedig gyakorlati szempontból nagyon sok érdekességgel találkozhattunk a szemináriumon.

De milyen is volt az első kurzus az előadók szemszögéből és milyen tapasztalatokkal gazdagodtak?

Erről először Nyárasdi Zsombor nyilatkozott, aki az erőnléti blokkot tartotta az eseményen:

 

Hogy élted meg a szemináriumot? Milyen volt ennyi készülés után végre a célba érni? 

Úgy érzem, hogy kifejezetten jól sikerült! Megérte az elmúlt hónapok háttérmunkája. A jelenlévők visszajelzései alapján mind az elméleti blokk, mind a gyakorlati blokkok sok hasznos információval látták el a résztvevőket.

 

Sikerült megteremteni az integrációt az erőnléti edzés és a sportág között? 

Abszolút. A sportág legjobbjai már évtizedek óta végeznek keresztedzéseket, hetente minimum három alkalommal. Az itthoni futó-társadalom is kezd rádöbbenni, hogy prevenciós jelleggel és a futóteljesítmény növelése céljából is mindenképpen szükséges a futó-specifikus erősítő edzés számukra.

 

Mik a legnagyobb tanulságok a szemináriummal kapcsolatban? 

Véleményem szerint, amit elterveztünk, azt megvalósítottuk. A jelenlévők többsége már most is végez kiegészítő edzéseket, amit örömmel hallottam. Mivel maximalista vagyok, ezért a következő szervezésünknél még magasabbra fogjuk tenni a lécet és készülünk egyéb újításokkal is. 

 

A futósport és az erőnléti edzés kapcsolata esetén? 

A kettő nemhogy megfér együtt, hanem kéz a kézben jár. Egyik nélkül sem lehetünk sikeresek. A mai tudatos futók már tisztában vannak az erősítő edzések előnyeivel és szükségességével. Amennyiben csak az egyik területtel foglalkozunk, úgy csak idő kérdése, hogy mikor következnek be a túlhasználati sérülések. Szeretett sportágunkból pedig nem szeretnénk kiesni sérülések miatt átmenetileg sem.

 

Hogyan tovább? Mi lehet a jövő? 

Elég sok visszajelzést kaptunk, hogy vidéken is igény lenne hasonló eseményekre, ezért ennek a lehetőségét fontolóra vesszük. Több futó jelenleg is lelkes tanítványomnak mondható és a fejlődésük önmagáért beszél. Ezért bíztatok minden futót, akik szeretnének egy magasabb szintre lépni, hogy keressenek fel mind személyi, mind csoportos óra keretein belül! Őry Istvánnal az ország egyik legjobb futóedzőjével kooperálva módosított edzéstervet kapnak a csoportos órák keretein belül. Istvánnal és a Sauconyval tervezzük szorosabbra fűzni a kapcsolatot, a jövőbeni tervek miatt. Továbbá én nyitott vagyok és várom az olyan egyesületek és futóközösségek jelentkezését, akik szeretnének tenni a futóik fejlődésük érdekében a legtudatosabb kezekben.

 

Őry István is nyilatkozott a hétvégi esemény kapcsán. Lássuk mik az ő meglátásai: 

 

Hogy élted meg a szemináriumot? Milyen volt ennyi készülés után végre a célba érni?

A szeminárium alatt azt éreztem, hogy a résztvevőkkel egy nyelvet beszélünk, ugyanaz a törekvés hozott össze minket szombaton egy egész napos sportolásra, tanulásra. Jó volt látni, hogy milyen tudatosan készülnek a versenyeikre, milyen profi a hozzáállásuk a saját teljesítményükhöz. Ők belátták már, hogy a futás mellett erősítő edzésekre, mobilizációs gyakorlatokra is szükség van, és ez egy nagyon nagy lépés a jobb futóteljesítmény felé.

Sikerült megteremteni az integrációt az erőnléti edzés és a sportág között?

Úgy gondolom, az irányokat nagyon jól sikerült átadni, bemutatni, hogy mire érdemes figyelni az erősítésekkel kapcsolatban, és mi az, ami kifejezetten káros lehet futók számára. 

Mik a legnagyobb tanulságok a szemináriummal kapcsolatban?

Szerintem nem érdemes sokkal nagyobb létszámmal próbálkozni a következő alkalommal sem, talán a 30 fő lehet a maximum. Így most nagyon jó volt, hogy volt idő hibákat javítani, és sokkal több személyre szabott tanáccsal tudtuk ellátni a sportolókat. Több edző bevonása esetén lehetne létszámot növelni, vagy több csoportot létrehozva.

A futósport és az erőnléti edzés kapcsolata esetén? 

A szervezés alatt gyakran felmerült a kérdés, hogy megérett-e már a hazai rekreációs futótársadalom arra, hogy holisztikus megközelítéssel tudja szemlélni a futóteljesítményt, és ezzel együtt teljes körűen fejlessze magát (mozgáskoordináció, erő, hajlékonyság, stb.). Szerintem a szeminárium után ez már nem kérdés. Sokan nyitottak erre és meglepően sok ismerettel rendelkeznek már a témában.

Hogyan tovább? Mi lehet a jövő?

Akár háromhavi rendszerességgel érdemes lehet megszervezni a szemináriumot, sokan jelezték, hogy nyaralás, verseny, vagy éppen utazás miatt nem tudtak részt venni. Így nekik is alkalmuk nyílna kipróbálni ezeket az edzéseket.

 

Úgy érezzük nincs még vége és nem csupán egy szeminárium zajlott le, hanem egy sorozat vette kezdetét.

Köszönjük a résztvevőknek, az előadóinknak és gyakorlati blokk vezetőinek (Koller Gábor, Kvotidián Ági) ezt a napot! Köszönjük a Saucony támogatását és Fülöp Ákos szervezői munkáját, hogy gördülékenyen és profi körülmények között egy újabb magas színvonalú képzéssel járhattunk kedvében a rekreációs sport hódolóinak!

Folytatás alighanem következik...

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital